Met een biologisch afbreekbare PET-VILT schaalstoel zet KÖHL een positieve kanteling in naar een lagere milieu-impact.
Naast deze innovatie toont ze op de beursvloer hoe de AIR-SEAT bewegend zitten stimuleert en laat ze een uitbreiding van het KARISMA Lounge programma met een comfortabele conferentiestoel zien. We interviewen directeur Ingolf Matthée, die de vernieuwing in detail naar voren brengt.
We merken meteen dat Matthée energie krijgt van de noviteiten die op stapel staan. Hij geeft direct aan dat toekomstbestendige werkomgevingen vragen om verse oplossingen en dat de sector een zet in de rug kan gebruiken. “We produceren al 48 jaar stoelen voor de werkomgeving we zien dat de markt invulling geeft aan trends, zoals hybride werken, duurzaamheid en wellbeing. Het kantoor is veranderd. Wij willen een bijdrage leveren om deze actuele onderwerpen zo goed én zo duurzaam mogelijk in te vullen.”
Gezonde werkomgeving
Een van de onderwerpen die hoog op de agenda van organisaties staat, is hun medewerkers weer terug naar kantoor krijgen. Ze stellen zich de kritische vraag of ze meer kunnen doen om de werkomgeving zo aantrekkelijk en gezond mogelijk te maken. Een belangrijk onderdeel is het meubilair, zegt Matthée, die vertelt over hoe zijn organisatie inspeelt op gezondheid met AIR-SEAT: “Hier passen we een luchtkussen van twee kamers toe, die microbewegingen stimuleert en rugspieren stimuleert.” Maar, zoals Matthée aangeeft, de stoel doet dit subtiel: “We weten dat er ook overtuigingen en ontwikkelingen zijn waarbij de hele stoel beweegt. Daarover horen wij dat deze bewegingen als overmatig worden ervaren door sommige mensen. Daarom kiezen we voor een subtiele benadering met een luchtkussen dat je microbewegingen laat doen. Hoewel we dit ook wel eens omschrijven als een lowtech-oplossing, zijn de effecten allerminst gering. Zo horen we van gebruikers dat zij na drie dagen de stoel gebruiken al minder last hebben van hun rug.”
Manfred Jansen van KÖHL bij de biologisch afbreekbare PET-VILT schaalstoel
Lange levensduur
Naast gezondheid is duurzaamheid een belangrijke maatschappelijke doelstelling én groter onderdeel van de inrichting van werkomgevingen. Organisaties zijn steeds meer overtuigd van de noodzaak om goed om te gaan met beschikbare materialen, ze te hergebruiken en grondstoffen zo optimaal mogelijk in te zetten. Er is veel intrinsieke motivatie te proeven in de sector met koplopers. Voor de bezemwagen is er wet- en regelgeving en rapportageplicht, die ervoor zorgt dat we ons beter bekommeren om wat de Aarde ons biedt. Matthée illustreert: “We willen niet alleen zorgen voor oplossingen die zijn ontworpen om gebruikers gezonder te maken, maar zetten ook in op lange levensduur en vermindering van milieu-impact. We waren altijd al overtuigd van producten die lang meegaan en hun steentje bijdragen aan een zo laag mogelijke milieu-impact, maar besloten om de volgende stap te zetten. Om dat te doen inventariseerden we mogelijkheden om duurzame materialen te gebruiken, wat resulteerde tot de ontwikkeling van een mooie stoel voor de thuiswerkplek en het kantoor. Het basismateriaal is gemaakt van volledig bio afbreekbare PET-VILT.”
Flinke stappen
De zoektocht naar mogelijkheden om een bio-afbreekbaar materiaal in te zetten bij de ontwikkeling van een duurzame stoel, begon. Normaliter zien we afgedankt meubilair, als het niet circulair wordt ingezet, verdwijnen en over de koers van decennia langzaam afbreken op vuilnisbelten. Matthée: “Dat beeld willen we met deze ontwikkeling laten kantelen en materialen gebruiken die zonder vervuiling weer in de natuur worden opgenomen. Andere doelstellingen zijn het verminderen van CO2-uitstoot, zowel tijdens het productieproces als na de levenscyclus van de stoel, als deze afval wordt.” Om die positieve impact te maken keek KÖHL naar het materiaal PrimaLoft®Bio™, dat ook in kleding wordt toegepast, bijvoorbeeld om je langer warm te houden. “En over kleding gesproken”, zegt Matthée, “veel van producten die we dagelijks gebruiken, zoals een jas, is gemaakt van materiaal dat microplastic afscheidt. Dat kan tijdens een wasbeurt gebeuren. Maar ook aan het einde van de levenscyclus. De plasticsoep is een bekend maatschappelijk probleem, een die we met zijn allen moeten aanpakken.”
De Air Seat stimuleert bewegend zitten
Door het materiaal toe te passen in een stoel, breken vezels biologisch en versneld af op stortplaatsen, in oceanen en in afvalwater. De reden? Matthée: “Dat komt omdat deze vezels aantrekkelijker zijn voor natuurlijke microben in deze omgevingen. Het biologisch afbreken hiervan is bijna 94 procent sneller op stortplaatsen ten opzichte van andere materialen. En we hebben het over bijna 77 procent sneller in oceanen. Dat zijn flinke stappen om milieu-impact te verminderen.”
Beleven
De primeur om de stoel met eigen ogen te zien én uit te proberen, is op de WorkPlace Xperience 2024. Matthée kijkt al uit naar de reacties van bezoekers: “De ontwikkeling sluit lijnrecht aan op de onderwerpen die de WorkPlace Xperience naar voren brengt, zoals duurzaamheid, wellbeing en het verminderen van milieu-impact. Ook laten we hier de AIR-SEAT zien, dus we laten meerdere innovaties zien.” De versnelling die innovatie met zich meebrengt en de aandacht hiervoor tijdens het event omschrijft Matthée als positief én broodnodig. We daarnaast de overtuiging dat samenwerking een sleutelwoord is om dit te bereiken. “Wij willen met klem benadrukken dat we openstaan voor nieuwe ontwikkelingen. Dat willen we niet alleen doen, maar met andere koplopers. Enerzijds willen we oplossingen bieden voor eindgebruikers die met duurzaamheid aan de slag zijn, anderzijds willen we met andere partijen oplossingen bedenken voor toekomstbestendige werkomgevingen.”
Dat verlangt volgens Matthée een sterke visie op de toekomst. Hij ziet dat terugkomen bij diverse partners op de vloer. Hij noemt bijvoorbeeld de inzet op sensoring en QR-codes om meubelbezit en -beheer in kaart te brengen en waarmee medewerkers instructies krijgen voor ergonomische verbeteringen. “We willen samen met de partners nadenken over hoe we de toekomst van de werkomgeving verder invullen. Met onze innovaties zetten we zelf een volgende stap en dagen we uit om samen de handschoen op te pakken.”