Gezond binnenklimaat in de schijnwerpers

Gezond binnenklimaat in de schijnwerpers

Het belang van een gezond binnenklimaat wordt onderstreept op de WorkPlace Xperience 2024. Welke oplossingen dragen hieraan bij en welke kennis is essentieel over scherpere wet- en regelgeving? Die antwoorden blijken uit een interview met Managing Director Richard Daamen van Belimo.

Welk thema mag wat jou betreft niet ontbreken op de WPX?

Een gezond binnenklimaat in gebouwen, waarvan we het belang duidelijk willen maken. Dit is van veel factoren afhankelijk, waarbij ventileren altijd centraal staat. In ruimtes zonder ventilatie neemt de concentratie CO2 snel toe en daalt onze productiviteit net zo rap. We kunnen ons dan slechter concentreren, voelen ons moe, hebben last van hoofdpijn en andere klachten. Niet alleen zuurstof, maar onder andere ook het CO2-gehalte van de lucht bepaalt een goed ruimteklimaat.

Vanuit deze overtuiging zien we wat goede bewegingen. Zoals dat partijen een CO2-meter aanschaffen. Helaas zien we ook vaak dat er daarna geen actie meer volgt of een verkeerde handeling. De aanschaf van meetapparatuur is een goede eerste stap, maar daarna begint het pas. Want besluiten we bij een uitslaande CO2-meter even het raam open te zetten, dan gaat het toch mis. In feite jagen we dan de bacteriën weer terug de gangen in.

Meer effect bereiken we met een gesloten systeem. Een gesloten systeem begint bij een Air Handling Unit (AHU) die de buitenlucht filtert en vervolgens de gezonde, frisse lucht het gebouw in laat. Dit laatste kan op meerdere manieren: via de vloer, via het plafond of via roosters. En is de lucht eenmaal in het gebouw, dan moeten we deze in de gaten houden.

Als een hoge CO2 waarde wordt gecombineerd met een hoge temperatuur of vochtigheidsgraad, dan moet de lucht regelmatig ververst worden. Neem een vergadering van anderhalf uur met tien mensen in een passende ruimte. Het meervoudig verversen van de binnenlucht is geen luxe, maar een must om hier een gezond binnenklimaat te garanderen. Wij laten op WPX de oplossingen zien die bijdragen aan een gezond binnenklimaat.

Wat moet er wat jullie betreft veranderen voor de versnelling naar toekomstbestendige werkomgevingen?

Handhaven op wet- en regelgeving. Verduurzaming van bestaande gebouwen staat hoog op de agenda van de landelijke politiek, gemeenten en banken. Denk bijvoorbeeld aan de BENG-eisen, het verplicht stellen van minimaal energielabel C voor kantoren van meer dan 100 vierkante meter vloeroppervlakte in 2023 en zelfs label A in 2030.

Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben een reeks normen opgesteld, de zogenoemde ‘Energy Performance of Buildings Directive’ (EPBD). Deze normen geven een overzicht van de maatregelen die nodig zijn voor de vermindering van het energieverbruik en moeten uiterlijk in 2025 in de nationale wetgeving zijn opgenomen.

De EPBD bepaalt onder meer dat niet-residentiële gebouwen met een nominaal vermogen voor een verwarmingssysteem of een gecombineerd ruimte verwarmings-, klimaatregelings- en ventilatiesysteem van meer dan 290 kW tegen 2025 uitgerust moeten zijn met een gebouwbeheersysteem. Met de huidige stand van zaken is handhaving en een hands-on aanpak echt noodzakelijk, anders gaan we dit niet halen.

Wie zou jij op de WPX willen treffen?

Eindgebruikers, gebouweigenaren en, facility managers. Wij willen deze doelgroepen bewustmaken van de nieuwe wet- en regelgevingen, het belang van een gezond binnenklimaat aan de kaak stellen en kijken wat wij in die transities kunnen betekenen.

De pijlers van de WPX zijn horen, zien, beleven, ontmoeten, delen en doen. Met welke pijler(s) identificeren jullie je en hoe gaan jullie daarop inspelen?

Wij zien de uitdagingen waar onze relaties mee te maken hebben en denken met hen mee in oplossingen. Daarnaast is het ontmoeten van bestaande en nieuwe relaties voor ons van groot belang om kennis te delen. Dat doen we met iedereen uit de hele HVAC-keten. Daarom vertellen we onder andere graag over trainingen die plaatsvinden in ons kenniscentrum in Vaassen of op locatie. Ook geven we hands-on trainingen. Kennisdelen is volgens ons essentieel, want er worden op het gebied van HVAC-installaties steeds specifiekere eisen gesteld. Dat vraagt niet alleen om geavanceerde oplossingen, maar ook om specifieke product- en installatiekennis.

permalink

Naar het overzicht

Meer Laatste nieuws over WorkPlace Xperience

Terug naar boven